Staatsbank opgeheven

Een nieuw jaar met nieuwe plannen en kansen. Zo denkt ook de belastingdienst. Maar die plannen kosten geld, veel geld. De staat wil daarom dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over haar eigen inkomsten en stimuleert haar onderdanen om die reden op tijd een juiste aangifte of inkomensschatting te doen.

Als vóór 1 april de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over het afgelopen jaar wordt ingediend dan doet de belastingdienst een belofte. Zij brengt dan namelijk bij het opleggen van de latere aanslag geen rente in rekening. Dat geldt ook voor voorlopige aanslagen welke vóór 1 mei worden aangevraagd over het verstreken jaar. In alle andere gevallen zal er vanaf 1 juli van een jaar rente worden berekend.

Lenen bij de fiscus wordt duurder
Zowel voor de inkomstenbelasting als voor de vennootschapsbelasting wordt voor het rentepercentage van de belastingrente sinds 2013 aangesloten bij de wettelijke rentetarieven (vanaf 1 juli 2012 3%).
Voor de inkomstenbelasting geldt sinds dit jaar bovendien een minimum rentetarief van 4%. Voor de vennootschapsbelasting is het rentetarief zelfs minimaal 8%! De rente voor de vennootschapsbelasting is sinds 2014 gebaseerd op de wettelijke voor handelstransacties. Deze bedraagt per 1 januari van dit jaar 8,25%! Kassa voor de fiscus dus.
Deze regeling geld voor belastingaanslagen over 2012 en volgende jaren. Kijk dus nog even goed naar uw voorlopige aanslagen 2013 en de binnenkort te ontvangen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2014.

Sparen bij de fiscus? Forget it!
Als de belastingdienst binnen 8 weken reageert op uw verzoek om een voorlopige teruggaaf dan hoeft zij nooit rente te vergoeden. Bij een teruggaaf op een door u ingediende aangifte heeft ze zelfs 13 weken om te reageren. Wat denkt u, zal de fiscus in het digitale tijdperk lang op zich laten wachten om voor haar de beloning van renteloosheid in de wacht te slepen? Nee toch?

Boete
Als klap op de vuurpijl is in december ook nog de Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit aangenomen. Daarin is geregeld dat er een boete kan worden opgelegd indien opzettelijk onjuiste gegevens of onvolledige gegevens worden verstrekt in een verzoek om vaststelling van een voorlopige aanslag. Deze boete kan alleen worden opgelegd als je zelf een onjuiste voorlopige aanslag hebt gevraagd.

De boete gaat overigens ook gelden voor ten onrechte aangevraagde toeslagen. Zo wil de overheid kwaadwillende personen afschrikken. Ook adviseurs die meewerken aan een onjuiste aanvraag van toeslagen krijgen eenzelfde boete die kan oplopen tot 150% van het terug te vragen bedrag.

De praktijk zal gaan leren hoe heet deze soep gegeten gaat worden, maar u bent gewaarschuwd! Kortom, de fiscus neemt en de fiscus geeft (niet op).

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl