Monopolie spelen met eigen BV
Ondernemers met een eigen BV (de zogenaamde DGA’s) zullen de volgende pijnlijke situatie direct herkennen.
Jaarlijks betalen sommige DGA’s een behoorlijke hoge hypotheekrente aan de bank (vaak meer dan 5%) terwijl over hun spaartegoed in de BV maar hooguit 1,5% rente wordt vergoedt. Je zou zeggen dat het een goed advies is om dan de BV een winstuitkering (dividend) te laten doen waarmee de hypotheekschuld aan de bank wordt afgelost. Mits er natuurlijk geen boeterente verschuldigd is bij vervroegde aflossing. Nadeel van deze route is dat er dan direct 25% belastingheffing betaald moet worden over de dividenduitkering. Bovendien wordt bij toekomstige verhuizing de overwaarde in het huis dan vergroot voor de bijleenregeling.
Dit advies kan fiscaal beter! De rente op een schuld die is aangegaan ten behoeve van de aankoop, onderhoud of verbetering van een eigen woning is aftrekbaar in box 1. Het doet er daarbij niet toe bij wie deze schuld is aangegaan. Dat kan zijn bij de ouders, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat de eigen BV optreedt als leningverstrekker.
Dat geldt niet alleen voor een nieuwe lening maar geldt evenzeer voor bestaande leningen. De BV kan namelijk de privéschuld van de bank in de loop der tijd overnemen. Noem het maar een gefaseerde herfinanciering.
Let wel op: nieuwe leningen van de BV of van familie moeten sinds 1 januari 2013 wel tenminste annuïtair worden afgelost. De fiscus houdt hierbij een oogje in het zeil. Nieuwe leningen moeten in het jaar na afsluiting namelijk digitaal worden gemeld bij de belastingdienst! Denk daar heel goed aan anders vervalt de renteaftrek volledig! Dat zou desastreus zijn. Deze aflossings- en meldingsplicht geldt niet voor herfinancieringen van op 31 december 2012 al bestaande eigen woningleningen.
Vaak komt een tophypotheek van de bank door aflossing op een gegeven moment op een zodanig saldo dat een eventuele renteopslag op de resterende lening gaat vervallen. Deze renteopslag hanteert de bank bij tophypotheken zolang de lening te hoog is ten opzichte van de executiewaarde van de woning. De bank ziet dat soort leningen als risicovol, daarom vragen ze een hogere rentevergoeding.
Een aflossing kan op deze wijze voor een nog beter rendement zorgen omdat de resterende lening goedkoper wordt.
Een hoog rentepercentage bij herfinanciering is meestal gunstig. De rente die aan de B.V. wordt betaald, blijft aftrekbaar in box 1 (in 2013 nog tegen 52%, volgende jaren telkens 0,5% minder). De BV behaalt met deze herfinanciering een veel beter rendement op het overtollige spaargeld dan zij bij de bank zou krijgen. Per saldo is er bovendien slechts 40% belasting verschuldigd over de renteopbrengst (20% vennootschapsbelasting en op termijn 25% aanmerkelijk belangheffing).
Een hoger rentepercentage kan worden bereikt door bijvoorbeeld met de BV te kiezen voor een lange rentevast-periode. Er zijn daarnaast nog wel een aantal redenen te bedenken om de rentevergoeding zo hoog mogelijk vast te stellen. Onder andere kan ook een direct aftrekbare afsluitprovisie van 1,5% met een maximum van € 3.630 (per belastingplichtige) worden afgesproken.
Door een herfinanciering bij de eigen BV zijn de gevolgen van de zogenaamde bijleenregeling ook veel gunstiger. Dus DGA: ga monopolie spelen met je BV. Om die reden kan een BV overigens ook voor vermogende particulieren interessant zijn.
Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?
Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.
Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl